Bitcoin voor beginners: een antwoord op al de meest gestelde vragen

Bitcoin voor beginnersHeb je de term Bitcoin al vaak gehoord zonder echt te weten wat het nu exact is?

Vertellen je vrienden vaak verhalen over de winst die ze gemaakt hebben met hun laatste investeringen in cryptomunten?

Heb je het gevoel dat je de boot hebt gemist aangezien je niet weet hoe de crypto wereld werkt?

Of denk je dat het allemaal te ver van jouw bed is en ook niet veilig is om in te investeren?

Dan is dit ‘Bitcoin voor beginners’ artikel voor jou! In dit artikel ga ik je een antwoord geven op alle meest gestelde vragen over Bitcoin en cryptomunten zodat je alles weet wat nodig is vooraleer je gaat investeren.

Ik wil je de nodige handvaten aanreiken zodat je beginnersfouten vermijdt en zelf beslissingen kan nemen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale munt, een stukje computercode dus waaraan waarde wordt gehecht. Het is de allereerste gedecentraliseerde wereldwijde cryptomunt.

Dit betekent onder meer dat het volledig gedigitaliseerd is en geen fysieke vorm heeft.

Bitcoin kan snel en veilig van de ene kant van de wereld naar de andere kant worden verzonden. Je hebt enkel een internetverbinding nodig.

Omdat het een gedecentraliseerde munt is, wordt de Bitcoin-prijs bepaald op de vrije markt, afhankelijk van vraag en aanbod.

Bitcoin wordt opgeslagen op digitale adressen die verspreid zijn over het internet. Het is een cryptografische munt die is gebaseerd op versleutel technologie (blockchain).

Omdat Bitcoin gedecentraliseerd is, is het een valuta die niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een overheid of bank.

Er is dus ook geen tussenpersoon, zoals een bank, nodig om Bitcoins uit te wisselen.

Lees ook mijn artikel Wat is Bitcoin? om nog meer achtergrond te krijgen wat Bitcoin is en hoe het werkt.

In onderstaand artikel ga ik al de meest gestelde vragen over Bitcoin beantwoorden zodat je alles begrijpt wat je moet weten om er zelf in te investeren.

Wie heeft Bitcoin uitgevonden?

Satoshi NakamotoTijdens de wereldwijde economische crisis in 2008 besloot een persoon met de bijnaam Satoshi Nakamoto dat dit het juiste moment was voor de eerste digitale gedecentraliseerde munt.

Op 31 oktober 2008 werd het Bitcoin-idee geïntroduceerd met de release van de whitepaper Bitcoin, A Peer-to-Peer Electronic Cash System, geschreven door Satoshi Nakamoto.

Interessant om weten is dat Satoshi Nakamoto wordt beschouwd als een pseudoniem en dat de ware identiteit van de Bitcoin-uitvinder tot op de dag van vandaag onbekend is.

Hoewel sommige mensen beweren Satoshi Nakamoto te zijn, heeft geen van hen voldoende bewijs geleverd.

In de beginjaren van zijn bestaan was Bitcoin zo goed als niks waard.

Desalniettemin ontstond er al snel een grote groep actieve ontwikkelaars die de originele code voortdurend verbeterden aangezien Bitcoin een open-source project is.

In 2011 verliet Satoshi Nakamoto de Bitcoin community. De laast gekende communicatie via email met hem dateert van April 2011.

In de daaropvolgende jaren werd de community echter groter en sterker, naarmate meer en meer verbeteringen en use cases voor Bitcoin vorm begonnen te krijgen.

Wie controleert Bitcoin?

Er werd ooit gedacht dat een entiteit zoals een grote bank of regering achter een munt moet staan en de stabiliteit van haar economie moet waarborgen.

Maar een paar decennia geleden begon de schuldeneconomie vorm te krijgen. Het is het tijdperk waarin we ons vandaag bevinden, waarin de centrale bank van een land naar eigen goeddunken nieuw geld kan drukken zonder koppeling aan enige materiële activabasis (bijvoorbeeld goud).

Dit mechanisme zorgt voor inflatie: aanhoudende prijsstijgingen en de erosie van de waarde van de valuta in de loop van de tijd.

Bitcoin geeft ieder van ons volledige controle over het geld dat we in handen hebben, zonder inmenging of controle van banken of regeringen.

Achter de schermen: de blockchain

Het Bitcoin-protocol is gebouwd op de blockchain-technologie. De blockchain vertegenwoordigt een digitaal grootboek dat alle transacties in de geschiedenis van Bitcoin omvat en is onderverdeeld in blokken.

De blockchain van Bitcoin ontleent zijn kracht aan de knooppunten die over de hele wereld verspreid zijn. Iedereen kan een knooppunt maken en helpen om de blockchain bij te houden.

Daarom wordt gezegd dat Bitcoin gedecentraliseerd is. Geen enkele entiteit, of het nu een bank, een bedrijf of een overheid is, kan het netwerk overnemen.

Daarom kan Bitcoin niet worden afgesloten.

Wie kan een Bitcoin-account aanmaken?

Iedereen kan zelf een Bitcoin-account aanmaken. Dit is iets wat bij banken niet zomaar kan. De toegankelijkheid van Bitcoin is een groot voordeel.

Banken creëren beleid waaraan klanten zich moeten houden. Als ze dat niet doen, hebben de banken de bevoegdheid om hun rekeningen af te sluiten.

Banken kunnen ook transacties en rekeningen terugdraaien of blokkeren. Dit kan niet gebeuren met Bitcoin omdat er geen centrale autoriteit is die het controleert.

Letterlijk iedereen ter wereld die toegang heeft tot internet, kan Bitcoin verkrijgen, verzenden, opslaan en transacties uitvoeren.

Iedereen kan een ‘Bitcoin-account’ openen, wat in feite het downloaden van een digitale portemonnee-app is.

Het versturen van grote hoeveelheden bitcoin is een stuk sneller en goedkoper dan het versturen van gewoon geld via traditionele bankoverschrijvingen.

Hoe wordt Bitcoin gecreëerd?

Het proces dat het functioneren van het Bitcoin-netwerk mogelijk maakt en tegelijkertijd nieuwe munten creëert, wordt Bitcoin mining genoemd.

Het is het kloppende hart van het Bitcoin-netwerk.

Wanneer Jan bitcoin naar An wil sturen, maakt hij een transactie en ondertekent deze met zijn privésleutel en verzendt deze vervolgens naar het netwerk.

Dan gaan de miners aan het werk.

De miners zijn degenen die transacties valideren en verifiëren, ze in de volgende blokken plaatsen en ze naar het openbare grootboek of de blockchain verzenden.

Dit is waar het woord vandaan komt: de blockchain is in wezen een ketting van blokken.

Crypto miners zijn verantwoordelijk voor het valideren en beveiligen van transacties. Daarvoor gebruiken ze krachtige grafische kaarten en computerservers.

Miners over de hele wereld concurreren om transacties te beveiligen. Als ze het snelst op de bal zijn, krijgen ze een beloning in cryptomunten.

Het resultaat is een race om de efficiëntste computerapparatuur. In sommige uithoeken van de wereld staan mining farms, pakhuizen vol computers die op volle toeren draaien, om die operaties uit te voeren. Het energieverbruik is kolossaal.

Bitcoin blockchain

Wanneer werd de eerste Bitcoin gemined?

De eerste Bitcoin ter wereld werd gemined op 3 januari 2009. Dit staat ook bekend onder “bloknummer 0” of het Genesis-blok. Het blok had een beloning van 50 Bitcoins voor de miners.

Dit Genesis-blok vormt het fundament van Bitcoin. Het is het eerste blok waarop alle andere blokken in de Bitcoin blockchain zijn gebouwd.

Wat is de beloning voor miners?

Er zijn twee soorten beloningen die miners verdienen: de eerste zijn transactiekosten voor het valideren van transacties en de tweede is de blokbeloning.

De miner die het cryptografische probleem weet op te lossen, ontvangt een blokbeloning, de tweede soort beloning voor miners.

Volgens het Bitcoin protocol is er elke vier jaar een halvering, waarbij de beloning wordt gehalveerd. Midden 2020 werd de beloning gehalveerd tot 6,25 bitcoins per blok. De volgende halving zal in 2024 zijn.

Waarom is dan niet iedereen aan het minen?

Wel, het minen omvat het oplossen van moeilijke wiskundige cryptografische problemen, gebaseerd op het hash-algoritme (de oplossing is het bewijs dat aan het nieuwe blok van de blockchain wordt toegevoegd).

Bitcoin minenIn de beginjaren van Bitcoin kon een gewone computer genoeg stroom trekken om Bitcoin te minen.

Maar tegenwoordig, met de toegenomen concurrentie, kunnen alleen grote bedrijven zoals Bitmain deelnemen aan het minen van Bitcoin.

Het protocol van Bitcoin staat slechts toe dat er 21 miljoen Bitcoin munten gemaakt worden.

Zodra dit aantal ergens rond het jaar 2140 is bereikt, worden er geen nieuwe bitcoins meer gemaakt en worden miners alleen gecompenseerd met transactiekosten.

Dit brengt ons bij het volgende voordeel van Bitcoin ten opzichte van traditionele valuta’s.

Hoe kan je Bitcoin kopen?

De eenvoudigste en gemakkelijkste manier om Bitcoin te kopen, is via een online broker of exchange.

Het belangrijkste is om alleen bij een bekende aanbieder te kopen. Aangezien Bitcoin niet gereguleerd wordt door een bank of overheid, kan iedereen een online crypto exchange opstarten.

Dit heeft er voor gezorgd dat er in het verleden wel scams zijn geweest van online exchanges die zijn gaan lopen met het geld dat beleggers hadden geïnvesteerd in cryptomunten.

De online crypto exchanges zijn ook populaire doelwitten voor hackers. Het is dus heel belangrijk om in cryptomunten te investeren via een online exchange die veilig en betrouwbaar is.

Lees mijn artikel over Bitcoin kopen om te ontdekken wat de beste en veiligste online exchanges zijn om crypto te kopen.

Hoe en waar bewaar je Bitcoin?

Bitcoin walletNet zoals gewone munten worden opgeslagen in jouw portemonnee, worden bitcoins opgeslagen in een speciale digitale portemonnee.

Dit noemen ze een crypto wallet.

Elke portemonnee heeft zijn openbare digitale adres waarop munten kunnen worden ontvangen.

Het adres is een reeks cijfers en letters van ongeveer 30 tekens lang.

Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmaken van een nieuwe portemonnee. Er is ook geen limiet aan het aantal wallets dat je kan hebben.

Er zijn verschillende soorten digitale wallets, die voornamelijk verschillen in hun beveiligingsniveau.

Wallets komen in twee versies: een online en offline variant. 

Simpel gezegd is een online wallet in beheer van de online broker die de digitale portemonnee aanbiedt.

Over een offline wallet heb je zelf de controle. Deze staat bijvoorbeeld op je smartphone, computer of usb-stick.

Online wallets zijn populair bij mensen die zonder al te veel moeite bitcoins willen kopen. Je registreert je bij een broker, maakt een account aan en krijgt van hen een online wallet.

Het proces is erg simpel en daarom populair bij mensen die beginnen met het handelen in Bitcoin.

Online wallets zijn met name bedoeld om niet al te grote bedragen aan cryptomunten in te bewaren. Een online wallet loopt meer kans om gehackt te worden: de aanvallers kunnen jouw inlog-wachtwoord stelen, maar ook de dienst zelf kan natuurlijk worden gehackt.

Dit gebeurde in 2014 nog bij bitcoinbeurs Mt. Gox. Criminelen stalen destijds ongeveer 850.000 bitcoins wat toen neerkwam op ongeveer 460 miljoen dollar.

Een offline wallet is de veiligste keuze om grotere bedragen bitcoins in te bewaren.

Een mobiele wallet kun je gebruiken op je smartphone en tablet. Je installeert de app op je apparaat, maakt een wallet aan en kan er vervolgens bitcoins naartoe verzenden.

Een desktop-wallet gebruik je op je pc of laptop en installeer je in de meeste gevallen als een normaal softwareprogramma.

De veiligste keuze om je bitcoins in te bewaren is een hardware-wallet: een ‘digitale portemonnee’ die op een fysiek apparaat staat. Meestal gebeurt dit op een aangepaste usb-stick.

Is het veilig om Bitcoin te verzenden?

Een Bitcoin-transactie is een digitaal ondertekende bestelling en dus veilig gecodeerd.

De transactie wordt ondertekend door de uitgaande portemonnee en wordt uitgezonden op internet en wordt vervolgens vermeld in de blokverkenner.

Waar kan ik mijn Bitcoin-transactie volgen?

De blokverkenner is een openbaar grootboek dat een live logboek bijhoudt van alle Bitcoin-transacties.

De blockchain van Bitcoin is transparant, weet je nog? Het grootboek is verdeeld in blokken, elk blok bevat veel logcommando’s en zodra het blok is gesloten, vindt de daadwerkelijke transactie plaats.

Hoe lang duurt het om Bitcoin te verzenden?

Gewoonlijk duurt het gemiddeld ongeveer 10 minuten om een blok te sluiten en een Bitcoin-transactie te bevestigen.

Dit varieert en is onderhevig aan netwerkverkeer.

Wat zijn de kosten om Bitcoin te verzenden?

De enige kosten van een Bitcoin-transactie van de ene plaats naar de andere (ongeacht de fysieke afstand) zijn de transactiekosten, die aan elke bestelling worden toegevoegd en aan de miner worden betaald voor zijn werk om het blok te sluiten.

In vergelijking met de manier waarop gewoon geld wordt overgemaakt, zijn de kosten voor het overboeken van Bitcoin aanzienlijk goedkoper.

De vergoeding staat niet vast en de meeste digitale portemonnees berekenen automatisch de minimaal noodzakelijke vergoeding.

Hoe hoger de vergoeding, hoe sneller de overdracht van de transactie zal zijn (dwz jouw transactie wordt afgehandeld door de miner, die er de voorkeur aan geeft om de transacties met hogere kosten aan te nemen).

Is het mogelijk om minder dan één Bitcoin te kopen of te verzenden?

Bitcoin heeft acht cijfers achter de komma. Het kleinste bedrag is 0.00000001 Bitcoin, en deze meeteenheid wordt een Satoshi genoemd.

Het is beter om niet zo’n klein bedrag te verzenden, omdat de transactiekosten hoger zullen zijn dan het verzonden bedrag.

Wie accepteert Bitcoin? Wat kan ik kopen met Bitcoin?

Tegenwoordig gebruiken steeds meer bedrijven Bitcoin als een geldige betaalmethode. Het dagelijkse gebruik van Bitcoin als geld is wel nog lang niet zo gebruikelijk als de traditionele munten.

Wat is het wereldrecord voor de duurste pizza?

Bitcoin pizzaIn de zomer van 2010, toen velen twijfelden aan het concept van Bitcoin, probeerde een van de early adopters genaamd Laszlo Henitz heel hard en slaagde erin pizza te bestellen en ervoor te betalen met Bitcoin.

In die tijd was Bitcoin niets waard (slecht een paar cent), en om twee familiepizza’s ter waarde van 30 dollar te bestellen, betaalde Laszlo Henitz 10.000 Bitcoins!

Wat later werd beschouwd als de allereerste aankoop in Bitcoin, werd ook de duurste pizza ter wereld.

10.000 bitcoins met een waarde vandaag van meer dan 500 miljoen USD.

Er wordt nu zelfs een Bitcoin pizza index bijgehouden die weergeeft hoeveel 10.000 bitcoins vandaag de dag waard zijn.

Gratis Bitcoin online training

Het nieuws dat autofabrikant Tesla in februari 2021 voor 1,5 mijard bitcoins kocht, deed de digitale munt naar een recordpeil schieten.

Bitcoins en andere cryptomunten zijn aan een stevige opmars bezig en steeds meer mensen willen daar een graantje van meepikken.

Voor velen lijken virtuele munten het nieuwe goud. Steeds meer mensen investeren erin.

Dit is op zich ook niet gek, want vandaag brengt een spaarboekje nog amper iets op, dus mensen gaan op zoek naar alternatieven met een hoger rendement. De vele succesverhalen maken het heel verleidelijk om er ook in te stappen.

Maar om succesvol te investeren in Bitcoin en andere cryptomunten is het belangrijk om de achtergrond te kennen en de risico’s te zien die inherent zijn aan cryptomunten.

Ik heb eerst een goede crypto cursus gevolgd om er zeker van te zijn dat ik met kennis van zaken in cryptomunten ging investeren.

De Crypto Masterclass van Derek Westra en Patrick Suiker is in mijn ogen de beste crypto cursus van Nederland en België.

Crypto Masterclass review

Het zijn echte crypto experts die al heel lang actief zijn in de crypto wereld en hun crypto cursus is heel goed opgebouwd. Alles wordt heel duidelijk uitgelegd en je leert enorm veel. Bekijk ook mijn uitgebreide review van de Crypto Masterclass.

Bekijk zeker eens hun gratis webinar. Zo leer je Derek en Patrick kennen en ze geven je heel veel leerrijke informatie over de cryptowereld. Ook doen ze in het gratis webinar voor hoe je op een veilige manier je eerste bitcoins kan kopen.

[button-red url=”https://www.geldverdienenopinternet.be/cryptomasterclass” target=”_blank” position=”center”]Meld je nu meteen aan voor de gratis online Bitcoin training[/button-red]

Inmiddels ben ik al jaren actief in het handelen van cryptomunten en heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Ik verdien er in ieder geval een stuk meer mee dan het rendement dat ik krijg op mijn spaarboekje.

Laat een reactie achter