Wat is een Bitcoin halving en hoe kan het jou miljonair maken?

bitcoin halvingIn de eeuwenoude geschiedenis van cryptografie zijn er talloze voorbeelden te vinden van mensen die hun boodschappen wilden verbergen voor nieuwsgierige ogen.

Van de hiërogliefen van de oude Egyptenaren tot aan de geheime codes tijdens de Tweede Wereldoorlog, cryptografie heeft altijd een essentiële rol gespeeld in de menselijke communicatie.

Maar in 2008, toen de wereld getuige was van de opkomst van het digitale tijdperk, werd een nieuwe mijlpaal bereikt met de publicatie van de Bitcoin whitepaper door een mysterieuze figuur genaamd Satoshi Nakamoto.

De Bitcoin whitepaper, ook bekend als ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’, markeerde het begin van een revolutie op het gebied van financiën en technologie.

Satoshi Nakamoto’s visie was helder en baanbrekend: hij wilde een decentraal cryptografisch geldsysteem creëren waarbij elektronische transacties mogelijk zouden zijn zonder dat er vertrouwen nodig was.

In plaats van te vertrouwen op centrale autoriteiten, zou wiskunde de rol van vertrouwen overnemen.

Het idee was simpel maar geniaal: door middel van cryptografie zou men geld kunnen verzenden en ontvangen zonder afhankelijk te zijn van een tussenpersoon.

Het unieke aan Bitcoin was dat het geen centrale autoriteit nodig had om transacties te verwerken.

In plaats daarvan worden transacties geverifieerd en vastgelegd in een openbaar grootboek dat bekend staat als de blockchain.

Hoe worden de bitcoin transacties verwerkt?

Het antwoord ligt bij de zogenoemde ‘miners’.

De miners, een essentieel onderdeel van het Bitcoin-netwerk, vervullen een cruciale rol in het verifiëren en vastleggen van transacties op de blockchain.

Ze zijn verantwoordelijk voor het oplossen van complexe wiskundige puzzels, ook wel bekend als hashing, om transactieblokken toe te voegen aan de blockchain.

Elke keer dat een miner met succes een nieuw blok aan de blockchain toevoegt, ontvangt hij een beloning in de vorm van bitcoins.

Maar hier komt het interessante gedeelte: deze beloning is niet constant.

Om de zoveel tijd, precies elke 210.000 blokken, vindt er een gebeurtenis plaats die bekend staat als de Bitcoin halving.

Tijdens deze halvering wordt de beloning voor miners gehalveerd. Dit betekent dat er vanaf dat moment nog maar de helft zoveel nieuwe bitcoins in omloop komen.

De Bitcoin halving is een ingebouwd mechanisme om de inflatie van Bitcoin te verminderen en het aantal bitcoins dat in omloop is te beperken.

Aangezien het totale aanbod van Bitcoin beperkt is tot 21 miljoen munten, draagt de halving bij aan de deflatoire aard van Bitcoin.

Met andere woorden, naarmate de tijd verstrijkt, wordt het steeds moeilijker en duurder om nieuwe bitcoins te produceren.

In onderstaande figuur zie je de geschiedenis van de Bitcoin halvings.

In januari 2009 is het eerste block – ook wel genesis block genoemd – gemined. In november 2012 is dan de eerste Bitcoin halving gebeurd waarbij de beloning halveerde van 50 BTC naar 25 BTC.

In april 2024 staat er ook weer een Bitcoin halving te gebeuren.

bitcoin halving tijdslijn

Wat is het effect van Bitcoin halving op de prijs?

Het effect van de halving op de prijs van Bitcoin is een onderwerp van veel speculatie en discussie binnen de crypto-community.

Sommige analisten geloven dat de halving een opwaartse druk op de prijs van Bitcoin veroorzaakt, omdat het aanbod van nieuwe bitcoins wordt verminderd terwijl de vraag naar Bitcoin blijft groeien.

Anderen zijn van mening dat de prijs al is ingeprijsd in de markt en dat de halving weinig invloed heeft.

Wat de waarheid ook is, één ding is zeker: de Bitcoin halving is een gebeurtenis die de aandacht trekt van zowel ervaren investeerders als nieuwkomers in de wereld van cryptocurrency.

Het is een moment van spanning en anticipatie, omdat de markt zich voorbereidt op mogelijke veranderingen in de dynamiek van vraag en aanbod.

Onderstaande grafiek geeft heel duidelijk de impact van de halvings weer op de prijs van Bitcoin.

Deze grafiek gebruikt een logaritmische schaal, die niet lineair is, om de grootte van de prijsbewegingen tussen elke halving te illustreren.

Op een lineaire schaal zouden kleinere bewegingen (bv. van $0 naar $1) moeilijk te zien zijn door de omvang van latere, grotere bewegingen (bv. van $100 naar $10.000).

bitcoin halving

De Bitcoin rainbow chart van Bitbo geeft een ongelooflijk opwindend beeld van wat de komende Bitcoin halvings met de prijs zouden kunnen doen!

bitcoin rainbow chart

De verticale groene lijnen duiden aan wanneer er Bitcoin halvings gebeuren.

Je kan zien dat de prijs telkens na een halving heel sterk stijgt van de blauwe banden over de groene en gele naar de oranje en rode zones.

Ik vind dit een zeer opwindende grafiek voor investeerders in Bitcoin.

In 2040 zou de prijs van Bitcoin kunnen schommelen tussen $4.000.000 en $10.000.000 !!!

Wil je meer te weten komen?

Ik hoop dat ik je in dit artikel heb kunnen uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat de impact op de prijs van Bitcoin kan zijn.

Wil je nog meer ontdekken over de opwindende wereld van Bitcoin, cryptocurrency en blockchain-technologie?

Wil je leren hoe je kunt profiteren van de kansen die de crypto markt biedt?

Dan is de Cryptonite Academy van Corné Marchand de perfecte plek voor jou.

In de Cryptonite Academy krijg je toegang tot waardevolle lessen, strategieën en begeleiding van een ervaren crypto trader.

Of je nu meer wilt weten over het beginnen met beleggen in crypto, het uitvoeren van succesvolle trades, het opbouwen van een passief inkomen met cryptocurrency, of het begrijpen van complexe concepten zoals blockchain en technische analyse, de Cryptonite Academy biedt alles wat je nodig hebt om je kennis en vaardigheden te vergroten.

Wacht niet langer om je reis naar succes in de crypto wereld te beginnen. Schrijf je vandaag nog in bij de Cryptonite Academy en neem de eerste stap naar financiële vrijheid met crypto!

Cryptonite

In onderstaande YouTube video geeft Corné Marchand zijn analyse van de vorige Bitcoin halvings en ontdek je ook zijn voorspelling van wat hij verwacht dat de prijs gaat doen bij de komende Bitcoin halving in April 2024.

Bekijk zeker de video, want het is misschien niet wat je zou verwachten!

Laat een reactie achter