Wat is Bitcoin, hoe werkt het, hoe is het ontstaan en hoe kan je erin investeren?

wat is bitcoin?Iedereen heeft al wel eens gehoord van Bitcoin, maar wat is Bitcoin nu eigenlijk?

Bitcoin was de eerste cryptomunt en is al op de markt sinds 2009. Dat is al meer dan 10 jaar en nog steeds is deze cryptomunt enorm omstreden.

Grote kans dat het te maken heeft met de mysteries die er nog zijn rondom deze nieuwe munteenheid.

Bitcoin en andere cryptocurrencies werken op een heel andere manier dan traditionele valuta.

Op bitcoin.org kan je de beste definitie vinden van wat Bitcoin is:

Bitcoin is een innovatief betalingsnetwerk en een nieuw soort geld.

Bitcoin is een digitale munt. Het is eigenlijk een stukje computercode waaraan waarde wordt toegekend.

Er is geen tussenpersoon (zoals een bank) nodig om transacties uit te voeren. Transacties gebeuren tussen gebruikers onderling.

Bitcoin gebruikt peer-to-peer technologie om zonder centrale instantie of banken te kunnen werken. Het verwerken van transacties en het uitgeven van bitcoins gebeurt collectief door het hele netwerk.

Het beheer gebeurt via “blockchain”-technologie.

In een blockchain worden transacties geverifieerd door computers die niet centaal aangestuurd zijn.

Een blockchain is een digitale onkraakbare ketting waarin transacties tussen partijen kunnen worden opgeslagen.

Een gedecentraliseerd netwerk van computers houdt een logboek bij van alle transacties. Die vormen een soort ketting (“chain”) van virtuele schakels of blokken (“block”). Elke nieuwe transactie vormt een nieuwe schakel aan die ketting.

Transacties worden geverifieerd door zogenoemde miners. Mining is een van de meest intrigerende aspecten van Bitcoin.

In tegenstelling tot traditioneel geld, dat wordt gedrukt en gecontroleerd door centrale banken, worden Bitcoins niet gemaakt, maar ‘gemined’.

Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Stel je de blockchain voor als een gedecentraliseerd grootboek waarin alle Bitcoin-transacties worden vastgelegd.

Miners zijn verantwoordelijk voor het controleren van deze transacties en het creëren van nieuwe blokken die aan de blockchain worden toegevoegd.

Dit doen ze door complexe wiskundige berekeningen op te lossen die bekend staan als ‘hashes’.

Er heerst een permanente competitie waar computers proberen om ter snelst wiskundige problemen op te lossen.

Als beloning voor hun werk krijgen miners Bitcoins.

Deze beloning bestaat uit zowel de transactiekosten die aan de transacties zijn verbonden als een vast aantal nieuwe Bitcoins die bij elk nieuw blok worden gecreëerd. Deze beloning wordt echter niet oneindig doorgegeven.

Om de zoveel tijd, ongeveer eens in de vier jaar, vindt er een gebeurtenis plaats die bekend staat als de Bitcoin halving.

Tijdens deze halving wordt de beloning voor miners gehalveerd, wat betekent dat ze minder Bitcoins ontvangen voor hun mijnactiviteiten.

Dit mechanisme is ingebouwd om inflatie te voorkomen en de schaarste van Bitcoin te waarborgen.

In feite is er een maximale limiet van 21 miljoen Bitcoins die ooit zullen worden gemaakt.

Dit betekent dat Bitcoin niet inflatoir zal worden, zoals traditioneel fiatgeld, omdat er een vast aanbod is en geen centrale autoriteit die de geldhoeveelheid kan beïnvloeden.

Het proces van mining en de Bitcoin halving zijn essentiële onderdelen van het Bitcoin-ecosysteem die de stabiliteit en waarde van deze digitale valuta waarborgen.

Met een beter begrip van deze concepten kunnen we een dieper inzicht krijgen in de fascinerende wereld van Bitcoin en de mogelijkheden die het biedt voor de toekomst van financiën.

Het ontwerp van Bitcoin is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan eraan bijdragen.

Dankzij de unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nog toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen.

Je kan veel geld verdienen met Bitcoin of andere cryptocurrencies, maar het is wel belangrijk dat je begrijpt waar je mee bezig bent. Door er kennis over op te doen, ga je er meer van begrijpen.

De cryptomarkt is heel lucratief als je weet wat je doet. Als je niet de moeite doet om er genoeg over te leren, ben je aan het gokken wat heel riskant kan zijn.

Klik hieronder om een gratis online Bitcoin training te volgen. Na het volgen van deze training:

  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en cryptocurrencies werken
  • Weet je met welke strategie je geld kan verdienen
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt
  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!

In dit artikel ga ik je meer vertellen over wat Bitcoin nu eigenlijk is, hoe het werkt, hoe het ontstaan is, hoe het zo gegroeid is in de laatste jaren en hoe je het kan kopen.

Wil je meer weten? Lees dan snel verder.

Het ontstaan van Bitcoin

Al sinds het begin van het internet in de late jaren ‘90 probeerden verschillende cryptografen onder de naam ‘Cypherpunks‘ een nieuwe digitale munteenheid te ontwerpen.

De gedachte hierachter was het behouden van de privacy voor de consumenten die gebruik maken van digitaal geld.

Stel, jij wil een vriend terugbetalen nadat hij een paar biertjes voor je heeft voorgeschoten. De kans is groot dat je dit dan doet door middel van een betaalverzoek via een app op je smartphone zoals  Payconiq of Tikkie. Gemakkelijk en snel maak je zo geld over.

Echter, bij deze transactie zit er een instantie tussen: de bank.

En dat is dus precies waar de cryptografen iets anders op wilden bedenken.

Privacy en geen andere instanties er tussenin. Dat was en is nog steeds een belangrijk focuspunt voor de ontwerpers van cryptomunten.

En toen? Het was een mooi idee, maar het bleek moeilijk want niemand slaagde erin om met de juiste uitvoering te komen.

Tot in 2008 Bitcoin werd ontworpen.

Laten we dus even teruggaan in de tijd. Naar het jaar 2008, om precies te zijn.

In die tijd kreeg de wereld te maken met een financiële crisis van gigantisch formaat. De Amerikaanse bank Lehman Brothers viel om, de hypotheekcrisis was in volle gang en de werkloosheid rees de pan uit.

Dit waren de oorzaken van een dalend vertrouwen van de consumenten in de economie en de bancaire sector. Consumenten kregen het vermoeden dat hun geld niet meer veilig was bij de bank.

Wat was er nu beter dan het geld in eigen beheer houden?

Wie is Satoshi Nakamoto?

In dezelfde tijd kwam er een mysterieuze white paper terecht bij andere cryptografen. Precies op hetzelfde moment werd de domeinnaam bitcoin.org geclaimd.

In de white paper stond dat Bitcoin het nieuwe Peer-to-Peer Electronic Cash System zou worden.

Het document was afkomstig van een persoon met een Japanse naam: Satoshi Nakamoto. De Japanner beschreef hoe dit elektronische betaalmiddel, de nieuwe munteenheid Bitcoin, naar andere personen kon worden overgemaakt zonder tussenkomst van een bank.

Dit maakte Bitcoin de eerste geslaagde poging om een dergelijk betaalmiddel te maken.

Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto is. Het is niet eens bekend of het een man, een vrouw of een groep personen betreft.

Verschillende speculaties hebben al de ronde gedaan.

Echter is Nakamoto al die tijd bewust anoniem gebleven. De reden hiervoor is dat hij of zij zou worden gezien als leider in het systeem.

Het vertrouwen moet namelijk gefocust zijn op de cryptomunt zelf en niet op de maker van de munt. De maker(s) van Bitcoin zijn hier dus zeker goed in geslaagd.

De lancering van Bitcoin

Na de publicatie van de white paper wordt er achter de schermen nog hard gewerkt aan Bitcoin.

Op 3 januari 2009 komt dan eindelijk de grote lancering: het eerste blok wordt gemined. De eerste vijftig bitcoins zijn een feit.

Op 12 januari 2009 is de eerste peer-to-peer transactie tot stand gebracht.

Nakamoto maakte 10 Bitcoin over naar Hal Finney. Laatstgenoemde werkte mee met de Japanner om het Bitcoin protocol te verbeteren.

Maar zelfs Finnley beweert dat hij niet weet wie Nakamoto is. Volgens hem hebben ze elkaar nooit ontmoet, maar communiceerden ze enkel via email met elkaar. Er doen theorieën de ronde dat Hal Finney eigenlijk Satoshi Nakamoto is.

Eerste aankoop met Bitcoin

Het was pas in 2010 dat de eerste aankoop met Bitcoin plaatsvond: de Amerikaan Laszlo Hanyecz kocht in mei 2010 voor 10.000 bitcoins, twee pizza’s via het internet.

Waarschijnlijk krabt Hanyecz zich nu regelmatig achter de oren. Vandaag de dag (begin 2021) staat 10.000 Bitcoin gelijk aan 234 miljoen euro.

Tegenwoordig is het overigens heel normaal om een pizza af te rekenen met Bitcoin. De website Thuisbezorgd accepteert de cryptomunt nu sinds een aantal jaar.

Bitcoin door de jaren heen

In de eerste jaren van het bestaan van Bitcoin laat de munt slechts een langzame groei zien. Het was vooral een hype onder nerds.

In 2010 komt daar verandering in, want de munt verschijnt op de allereerste exchange, genaamd Mt. Gox.

De prijs per stuk was op 18 juli 2010, de dag van de lancering, 6 dollarcent.

Zoals je weet is dat nu wel anders. In 2011 verschijnt de grote concurrent van Mt. Gox, Bitstamp.

In 2013 konden er in Nederland eindelijk bitcoins worden gekocht. Niet veel later volgde de rest van Europa.

Dankzij de uitbreidingen en het groeiende vertrouwen werden er door steeds meer mensen over de hele wereld Bitcoin gekocht.

Maar dat kreeg een knauw toen er in 2014, 750.000 bitcoins van Mt. Gox werden gestolen.

De waarde bedroeg op dat moment zo’n 350 miljoen dollar. De exchange die Bitcoin als eerste vertegenwoordigde was dus makkelijk te beduvelen.

De prijs van Bitcoin kelderde in rap tempo. Het zou nog jaren duren voordat de prijs weer zou opkrabbelen.

Bitcoin wordt populair

Het herstel van de koers van de Bitcoin duurde zeker nog tot 2017. Sinds 2013 kwam de munt in het jaar 2017 weer eindelijk boven de 1000 dollar uit.

Maar wat gebeurde er dat jaar nog meer?

Binnen de Bitcoin community werd al een langere tijd gesproken over de schaalbaarheid van de munt.

Als Bitcoin een globale digitale munt zou worden, had de blockchain dan wel genoeg capaciteit om al die transacties te kunnen verwerken?

Om die reden werd SegWit ontwikkeld: een systeem om transacties efficiënt op te delen in blokken. De splitsing in het Bitcoin netwerk was later als volgt: Bitcoin (SegWit) en Bitcoin cash (grotere transactie blokken).

De nieuwe All Time High

In het jaar 2017 werd het ook tijd voor de wereld om kennis te maken met Bitcoin.

Door de alsmaar stijgende koers kregen steeds meer mensen de munt in het vizier. Zelfs de mainstream media berichtte erop los.

Dat was niet voor niets: de koers steeg tot een hoogtepunt van bijna 17.000 euro.

Begin 2018 is Bitcoin dan terug een heel stuk gedaald na de hype om in 2019 en 2020 dan weer gestaag te groeien in een nieuwe marktcyclus naar een nieuwe peik eind 2021 van iets meer dan 56.000 euro.

Daarna is de waarde weer ingestuikt om begin 2024 een nieuwe All Time High te bereiken van ongeveer 64.500 euro.

De munt lijkt nu echt volwassen te zijn geworden.

Bitcoin koers

Ik raad je aan om zeker aan om de gratis online Bitcoin training te volgen van Patrick Suiker en Derek Westra van AllesOverCrypto.nl als je ook in Bitcoin wil investeren:

Link tussen Bitcoin en blockchain

Nu je wat meer weet over de achtergrond en het ontstaan van Bitcoin, gaan we kijken naar de wat technischere kant: Bitcoin en blockchain.

Je hebt vast weleens van beide begrippen gehoord, maar weet je ook wat deze twee met elkaar te maken hebben?

Een blockchain is Engels voor blokketen. Het kan hier gaan om overschrijvingen zoals bij een reguliere bank. Dit systeem wordt ook gebruikt bij eigendomsaktes, opslag van gegevens of persoonlijke berichten.

Verschil tussen Bitcoin en traditionele valuta

Normale munteenheden zoals de euro en de dollar worden getraceerd door de centrale en decentrale banken. De banken houden de balansen bij van wie het geld ontvangen heeft en wie het heeft uitgegeven.

Bij blockchain voor cryptovaluta gaat het om een verificatiesysteem voor de cryptomunten, in dit geval Bitcoin.

Satoshi Nakamoto heeft een systeem gemaakt om de banken als centrale punt te omzeilen. De data worden decentraal georganiseerd op een blockchain die decentraal bijhoudt wie het geld bezit en wie het heeft uitgegeven.

Een blockchain werkt dus door middel van het verzamelen van de data van alle transacties.

Bitcoin kopen: hoe doe je dat?

Bitcoin kopen doe je via een online broker. Bekende brokers in Nederland zijn Litebit, Bitcoin meester en Bitvavo.

Deze brokers kopen in grote getalen cryptocurrency in. Zij zijn een tussenpersoon tussen de consument en het decentrale systeem die de Bitcoins afgeeft.

Het lijkt ingewikkeld. Echter, het is heel makkelijk om Bitcoins te kopen. Je maakt geld over via Bankcontact of Ideal en bij de broker wissel je euro’s in voor cryptovaluta. Moeilijker is het niet.

Waar sla je jouw Bitcoin op?

Bitcoins opslaan doe je met je wallet. Het is een online bankrekening, maar dan voor Bitcoins.

Met je wallet kun je Bitcoin ontvangen, verzenden en beheren. De wallet maakt een digitale connectie met de blockchain en laat zien hoeveel Bitcoins in jouw bezit zijn.

Het aanmaken van een Bitcoin wallet is niet heel moeilijk om te doen.

Welke je het beste kan inzetten is van verschillende factoren afhankelijk.

Bedenk voor jezelf of je veel of weinig ervaring hebt met crypto en welk bedrag je wilt investeren?

In principe zijn er drie typen wallets te onderscheiden: de mobile, software en hardware wallet.

De mobile wallet draag je altijd bij op je smartphone. De software wallet bedien je vanaf je computer. Met de hardware wallet beheer je je cryptomunten vanaf een fysiek apparaat.

Bitcoins versturen

Vanuit je wallet beheer je de Bitcoins. Als je ze wilt verzenden vul je het ontvangstadres in van degene die de Bitcoins moet ontvangen.

Dit adres kun je zien als een alternatief rekeningnummer.

Een Bitcoin wallet adres begint altijd met een 1, een 3 of met bc1. Het wallet adres is altijd een combinatie van minimaal 26 tekens, oplopend tot maximaal 36 tekens.

Ontvangen en verzenden gaat op precies dezelfde manier. Stel dat je Bitcoin bij een online broker hebt gekocht, dan kun je die versturen naar je eigen wallet of naar iemand anders.

Vraag, aanbod en prijsbepaling Bitcoin

Het antwoord op de vraag hoe de prijs van Bitcoin wordt bepaald is vrij standaard: vraag en aanbod.

De prijs stijgt wanneer de vraag groeit en vice versa.

Een zeer bepalende factor is dat er slechts een ‘beperkt’ aantal Bitcoins op de markt zijn. Het maximaal dat kan worden afgegeven is 21 miljoen.

Momenteel zijn er nu ruim 17,5 miljoen Bitcoins op de markt.

Hoe meer mensen investeren in bitcoins, des te schaarser deze munt wordt. Een toenemende schaarste zal ook de prijs weer opdrijven.

Andere prijsbepalende factoren zijn de algemene acceptatie van Bitcoins door bedrijven.

Als de grote meerderheid doorkrijgt dat je kan betalen in winkels of bij online retailers, dan zullen meer mensen Bitcoins gaan kopen.

Omdat de prijs nog altijd in waarde stijgt, lijkt Bitcoin momenteel een heel gunstige investering.

Waar kun je terecht met Bitcoin?

Het aanbod van winkels waar je nu met Bitcoins terecht kan is nog vrij beperkt.

Vooral de grote online shops zoals Zalando, Bol.com en Thuisbezorgd accepteren Bitcoin als betaalmiddel.

In Duitsland koop je al een broodje bij de Subway via je Bitcoin wallet. Hetzelfde geldt voor je kleding bij de Duitse H&M.

In België en Nederland zal het aanbod van winkels met de tijd ook alleen maar groeien.

Gratis online Bitcoin training

Ik hoop dat ik je bij deze een goeie introductie heb kunnen geven in de wondere wereld van Bitcoin en dat ik je een antwoord heb kunnen geven op de vraag: wat is Bitcoin?

Als je wil gaan investeren in Bitcoin, raad ik je aan om de gratis online Bitcoin training van Patrick Suiker en Derek Westra van AllesOverCrypto.nl te volgen:

Zij leggen in een video training van ongeveer 2u alles heel helder uit. Na deze Bitcoin training ben je volledig gewapend om op een veilige manier Bitcoins of andere cryptocurrencies te kopen en er geld mee te verdienen!

Laat een reactie achter