Hoe de perfecte domeinnaam kiezen voor jouw blog?

Hoe een perfecte domeinnaam kiezen voor jouw blog?Ben je van plan om een eigen blog te starten, maar moet je nog een goede domeinnaam kiezen?

Hoe kom je aan een goede domeinnaam voor je blog? De naam van je blog is héél belangrijk, niet?

Het kiezen van een goede domeinnaam kan een eerste obstakel zijn waar veel beginnende bloggers mee worstelen.

Ze raken verlamd door hun besluiteloosheid en willen toch maar zeker niet de verkeerde domeinnaam voor hun blog kiezen.

Maar ik kan je al meteen gerust stellen: eigenlijk bestaan er geen verkeerde domeinnamen. Echt niet.

Je hoeft hier niet te hard over te stressen. Er zijn zaken die meer van doorslaggevend belang zijn dan het kiezen van je domeinnaam.

Besteed er dus niet overdreven veel tijd aan. Gebruik de tips die ik je in dit blogartikel ga geven om de knoop door te hakken.

Domeinnaam kiezen

Een domeinnaam kiezen voor je blog is eigenlijk niet zo moeilijk. De meeste mensen zijn creatief genoeg om een naam te verzinnen.

Wat soms tegenvalt, is dat de naam die je leuk vindt niet meer beschikbaar is voor jou om te registeren.

Het opkopen van domeinnamen is namelijk big business. Er zijn bedrijven die domeinnamen opkopen en ze een tijd bijhouden om ze dan later terug door te verkopen voor een hogere prijs.

Ik heb het al vaker gehoord dat iemand een perfecte domeinnaam had gekozen om dan teleurgesteld te worden als die naam al geregistreerd was door iemand anders.

Wat het nog erger maakt, is dat ze dan soms niet eens iets doen met die domeinnaam … grrrr.

Het is dus belangrijk dat je enige flexibiliteit aan de dag legt wanneer je een domeinnaam voor je blog aan het kiezen bent. Mogelijks moet je je oorspronkelijke idee een beetje aanpassen om een domeinnaam te vinden die vrij is om te registreren.

In dit blogartikel ga ik je advies en tips geven hoe je kan brainstormen om een geweldige naam voor je blog te vinden in welke niche je ook zit.

Best dat je ineens checkt of je ideeën vrij zijn om te registreren.

Mijn website is gehost bij Combell.com. Zij hebben een specifieke pagina waar je de beschikbaarheid van domeinnamen kan checken: Combell.com/domeinnamen.

Ook bij andere hosting bedrijven kan je dit gemakkelijk checken. Hier bijvoorbeeld de pagina waar je dit kan doen bij Neostrada: Neostrada.nl/domeinnaam-registreren.

Welke domein extensie kan je best kiezen?

Een van de meest voorkomende vragen die nieuwkomers hebben bij het registreren van hun domeinnaam is: “welke extensie moet ik gebruiken – .be, .nl, .com, .org, .net?”

Mijn advies is om altijd te gaan voor .be of .nl afhankelijk van of je in België of Nederland actief bent.

Neostrada beschikbaarheid domeinnaam

Als .be of .nl voor jouw domeinnaam niet meer beschikbaar is, zou ik proberen een iets andere domeinnaam te kiezen die wel vrij is om te registreren.

Als je toch echt wil vasthouden aan je oorspronkelijke keuze van domeinnaam, zijn .com, .net of .org de beste alternatieven.

Ook als je in het Engels zou bloggen, is .com als extensie beter dan .be of .nl.

Tips om een goede domeinnaam te kiezen

1) Defineer jouw niche

Voordat je begint te brainstormen over de naam van je blog, moet je weten waar je blog over gaat gaan.

Als je nog niet weet waarover je gaat bloggen, moet je dat natuurlijk eerst bepalen voordat je een naam voor je blog kan kiezen.

Voordat je een domeinnaam kiest, moet je je de volgende vragen stellen:

  • In welke niche zit je?
  • Over welke onderwerpen ga je bloggen?
  • Wie is jouw doelgroep?
  • Wat is de toon van jouw blog?

Het is belangrijk om na te denken over bovenstaande vragen omdat de naam die je kiest voor je blog, moet resoneren met je doelgroep.

De meest voor de hand liggende manier om dit te doen, is door zoektermen te gebruiken in je domeinnaam die gerelateerd zijn aan je niche.

Mijn blog gaat bijvoorbeeld over geld verdienen op internet. Daarom heb ik de domeinnaam GeldVerdienenOpInternet.be gekozen.

Het voordeel van een domeinnaam met een zoekterm is dat mensen meteen begrijpen over welke niche het gaat.

Zelfs zonder dat mensen je blog bezocht hebben, zullen mensen begrijpen waarover je blog gaat.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de beperkingen die je jezelf misschien oplegt door een domeinnaam met bepaalde zoektermen te kiezen.

Ik vind bijvoorbeeld affiliate marketing het beste verdienmodel voor beginnende bloggers. Ik heb op mijn blog dan ook al veel geschreven over affiliate marketing.

Toch heb ik niet gekozen voor een domeinnaam die term affiliate marketing bevat omdat dit te limiterend zou kunnen zijn en me minder mogelijkheden zou geven om te schrijven over andere verdienmodellen op internet.

Het is goed om je op een duidelijke niche te concentreren. Bewaak wel dat je domeinnaam niet te nauw is zodat je in de toekomst de onderwerpen waarover je schrijft nog kan verruimen.

2) Kies een korte en pakkende domeinnaam

Idealiter wil je een domeinnaam kiezen die kort, pakkend en memorabel is.

Een lange, generieke naam zoals LekkereReceptenOpGrootmoedersWijze.be is niet zo handig.

Probeer niet te veel woorden te gebruiken in je domeinnaam.

Bovendien moet je domeinnaam gemakkelijk leesbaar zijn met een duidelijke scheiding van de woorden als ze achter elkaar staan in je webbrowser.

Je moet er ook voor oppassen dat je niet per ongeluk een domeinnaam kiest die anders gelezen kan worden als je de woorden allemaal aan elkaar leest in de URL in je webbrowser.

3) Gebruik geen cijfers of speciale tekens

Cijfers kunnen een domeinnaam verwarrend maken. Gebruik je een cijfer of spel je het cijfer?

De enige situatie waarin ik het gebruik van een cijfer in je domeinnaam zou aanbevelen, is als je al een gevestigde bedrijfsnaam hebt die een cijfer bevat. In een ander geval zou ik het niet aanraden.

Gebruik ook geen speciale tekens in je domeinnaam, zeker geen koppeltekens.

Koppeltekens in domeinnamen werden vroeger gebruikt om woorden op te splitsen, maar tegenwoordig wordt dit niet meer gedaan.

Denk bijvoorbeeld aan een domeinnaam zoals mijn-beste-recepten-geheiemen.be

Het ziet er niet alleen verouderd uit, maar stel je ook eens voor dat je aan iemand je domeinnaam wil doorgeven: “mijn koppelteken beste koppelteken recepten koppelteken geheimen …”

Je snapt het wel denk ik.

Kies een domeinnaam zonder koppeltekens die vlot leest.

4) Gebruik geen merknamen

Als je een merknaam in je domeinnaam gebruikt, kan dit later voor problemen zorgen in verband met inbreuk op auteursrechten.

Stel je voor dat nadat je een aantal jaren met hart en ziel aan je blog hebt gewerkt, advocaten van Apple je een brief sturen met de melding dat je je blog BesteAppleProduction.be moet stoppen omdat het een inbreuk is op hun merknaam.

Hoewel dit heel onwaarschijnlijk is, is het toch veiliger om zo’n scenario te vermijden door geen merknaam in je domeinnaam te gebruiken.

5) Zoek inspiratie

Heb je nood aan inspiratie om een goede domeinnaam te kiezen? Op het internet is er eindeloos veel inspiratie te vinden.

Google eens een aantal zoektermen in jouw niche en kijk welke websites en domeinnamen er in de zoekresultaten verschijnen.

Bekijk eens welke domeinnamen je concurrenten hebben gekozen voor hun blog.

Lees ook een aantal artikelen op sommige van die blogs en schrijf neer welke woorden en zoektermen terugkomen. Dat kunnen goeie woorden zijn om te gebruiken in je domeinnaam.

Een andere heel goeie bron van inspiratie om een domeinnaam te kiezen is bol.com/boeken.

Boeken op bol.com over gezondheid

Selecteer bij de boeken een categorie die gerelateerd is aan jouw niche en overloop de titels van duizenden boeken op zoek naar inspiratie en ideeën.

6) Registreer je domeinnaam

Nadat je je domeinnaam hebt gekozen, is het tijd om deze te registreren.

Mijn blog is gehost bij Combell.com. Ik ben hier zeer tevreden van, want ik heb nooit problemen gehad met mijn hosting. Ze hebben ook een vriendelijke klantenservice die al mijn vragen altijd snel beantwoord heeft.

Je kan een domeinnaam registreren bij Combell via deze link: Combell.com/domeinnaam-registreren.

Wat te doen als je domeinnaam niet beschikbaar is

Zoals ik eerder in dit artikel heb gezegd, bestaat de kans dat de domeinnaam die je wil registreren niet meer beschikbaar is.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen als dit bij jou het geval is. Hieronder een aantal goeie tips om een nieuwe domeinnaam te kiezen.

Voeg extra woorden toe

Soms moet je je domeinnaam gewoon iets langer maken door een woord toe te voegen om een domeinnaam te krijgen die beschikbaar is en nog altijd bij jouw blog past.

LeukeRecepten.nl bestaat bijvoorbeeld al. Je zou kunnen overwegen om LeukeReceptenBlog.nl te registreren.

Probeer het wat langer te maken door een extra woord toe te voegen.

Probeer verschillende woorden toe te voegen in het begin of op het einde van je domeinnaam.

Maak het echt uniek

Een andere strategie om beschikbare domeinnamen te vinden is om echt origineel te zijn.

Denk bijvoorbeeld aan Google, Twitter, Spotify. Sommige van de grootste merken zijn niet eens echte woorden. Ze zijn verzonnen.

Overweeg een andere taal

Een andere optie is om een andere taal te gebruiken.

Het is misschien niet nodig om je hele domeinnaam te vertalen. Eén woord kan al voldoende zijn om een beschikbare domeinnaam te vinden. FoodAndFriends.nl is bijvoorbeeld ook Nederlandstalige blog over lekker eten.

Gebruik een andere extensie

Als je je domeinnaam echt niet wil veranderen, kan je overwegen om een andere extensie te gebruiken.

Naast .be, .nl, .com kan je nog andere extensie overwegen zoals .co, .net, .org, …

Tenslotte … maak je vooral niet te druk

Hoewel iedereen de perfecte domeinnaam wil kiezen, is dit echt niet het allerbelangrijkste om een succesvolle blog te bouwen.

Het gaat erom wat je met je blog doet.

Als je te lang twijfelt om een domeinnaam te kiezen, gaat je blog niet van de grond geraken.

Is GeldVerdienenOpInternet de perfecte domeinnaam? Misschien wel, misschien niet. Wat belangrijker is, is dat ik waardevolle content blijf publiceren om mijn lezers te helpen om ook een blog te starten en er geld mee te verdienen.

Mijn advies is om snel een domeinnaam te kiezen waarmee je tevreden bent en je dan te focussen op zaken die meer van doorslaggevend belang zijn voor het succes van je blog, zoals het publiceren van waardevolle content.

Ik hoop dat ik je met dit blogartikel heb kunnen helpen om een goede domeinnaam te kiezen. Laat onder dit artikel zeker een reactie achter als ik je nog met iets verder kan helpen.

Geld verdienen met jouw blog?

Wil je geld verdienen met bloggen? De eerste stap is het kiezen van een goede domeinnaam en het opzetten van jouw blog.

Dat is eigenlijk nog het gemakkelijke deel. Daarna komt het moeilijkere deel om genoeg bezoekers naar je blog te krijgen zodat je geld kan verdienen met je blog.

Laat hieronder je naam en emailadres achter om mijn gratis eboek meteen te downloaden waarin ik een stappenplan uit de doeken doe om jouw blog op de juiste manier op te zetten, bezoekers aan te trekken en geld te verdienen met jouw blog.

 


Laat een reactie achter