Stappenplan: je eigen WordPress website maken

Wordpress website makenWil je graag je eigen website maken?

Heb je een website nodig voor je online business, voor een hobby of eerder voor een stichting of organisatie?

Waar je je website ook voor nodig hebt, WordPress is een geweldige oplossing.

Met dit uitgebreide systeem is het een fluitje van een cent om je eigen website te maken.

Daarbij is het wél van belang dat je weet wat je moet doen en welke stappen je moet ondernemen.

In dit artikel vertel ik je dan ook graag alle stappen die je moet doorlopen om je eigen WordPress website te maken. Met onderstaand stappenplan is het gemakkelijk om je eigen website op te zetten.

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker even door!

Waarom je website maken met WordPress?

Voordat ik met het stappenplan begin, wil ik graag eerst de voordelen van WordPress overlopen.

Want: waarom kiezen zoveel mensen voor WordPress?

Dat heeft onder andere met de gebruiksvriendelijkheid te maken.

Veel mensen denken dat je voor het opzetten van een nieuwe website veel technische kennis nodig hebt. Dat is met WordPress absoluut niet het geval. Nee, WordPress werkt erg simpel.

Mocht je er niet helemaal uitkomen? Dan kan je ook gebruik maken van alle informatie op het internet. Wordpress is een open source systeem en dat betekent dat alle informatie voorhanden is.

Bovendien kan je volledig gratis gebruik maken van WordPress.

Het downloaden en installeren van WordPress kost namelijk geen geld.

In de toekomst kan je wel geld aan WordPress uitgeven. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een betaalde plugin wilt aanschaffen.

Indien je een simpele en beknopte website wenst, is het dus mogelijk om hier geen geld aan uit te geven.

Een ander voordeel van WordPress is de schaalbaarheid.

Je kan probleemloos je WordPress website continu blijven uitbreiden. Dat is onder andere te danken aan de gigantische hoeveelheid plugins.

Met deze plugins kan je de functionaliteiten van je website uitbreiden of nieuwe functionaliteiten toevoegen.

Het aanpassen van je WordPress website vereist dan ook geen (technische) kennis.

Tot slot wil ik nog beklemtonen dat je onbeperkte vrijheid hebt met WordPress.

Dat is onder andere te danken aan de hoeveelheid thema’s en plugins die (vrij) verkrijgbaar zijn. Veel plugins en thema’s kan je gratis downloaden, terwijl je voor andere een (klein) bedrag moet betalen.

Feit is dat je het zo gek kunt maken als dat je zelf wilt.

Eigenlijk ligt dit voordeel in het verlengde van het hierboven genoemde voordeel met betrekking tot de schaalbaarheid.

WordPress website maken

Laten we dan nu het stappenplan overlopen om je eigen website op poten te zetten met WordPress. Je moet hiervoor 10 stappen doorlopen:

Stap 1: Registratie van domeinnaam en hosting

Voordat je aan de slag kan met WordPress, moet je een domeinnaam kopen.

Zowel in België als Nederland zijn er veel bedrijven waarbij je dit kan doen. Bekende voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn bijvoorbeeld Nucleus, Vimexx en Neostrada.

Bij dergelijke bedrijven kan je voor een relatief laag bedrag je eigen domeinnaam aanschaffen.

Vervolgens moet je ook nog een hostingabonnement afsluiten. Je kan een hosting zien als het fundament van je website. Je hosting is in feite datgene wat je website ‘in de lucht houdt’.

Als je jouw domeinnaam geregistreerd hebt, kan je deze koppelen aan je hosting. Bij elke provider is hiervoor een uitgebreide handleiding te vinden.

Deze eerste stap heb ik ook beschreven in een eerder artikel over het starten van een eigen blog.

Zodra je domeinnaam en hosting gekoppeld zijn, kan je van start gaan met WordPress. De eerste stap is om WordPress te installeren.

Stap 2: WordPress installeren

Het installeren van WordPress is tamelijk eenvoudig. Bij de meeste providers kan je dit met één druk op de knop doen.

Hiervoor moet je bijvoorbeeld eerst in je admin inloggen, waarna je met één druk op de knop de WordPress installatie kan voltooien.

Bij het installeren van WordPress moet je wel op enkele zaken letten:

  • Stel je wachtwoord en gebruikersnaam in en onthoud deze erg goed
  • Stel je website adres in op https:// en niet op http://

Controleer voor de zekerheid bovengenoemde instellingen nog even één keer. Staan de instellingen goed? Dan kan je de WordPress installatie voltooien.

Vervolgens kan je naar het volgende webadres gaan: jouwdomeinnaam.be/wp-admin. Op die pagina kan je vervolgens inloggen in je eigen WordPress omgeving.

Tip: het installeren van WordPress kan soms enkele even duren. Dit heeft niks met WordPress te maken, maar met de verwerkingstijd van de provider. Houd hier dan ook rekening mee en schiet niet direct in de paniek als je website even niet bereikbaar is.

Stap 3: WordPress thema kiezen en installeren

Een zeer groot deel van de huidige websites draait op WordPress. Toch is het zo dat niet alle websites er hetzelfde uit zien.

Hoe dat komt? Dankzij de ongelooflijke hoeveelheid WordPress thema’s.

Een WordPress thema is in feite de lay-out en uitstraling van je WordPress website.

Je kan deze thema’s vinden op het internet, waarbij je voor gratis thema’s en voor betaalde thema’s kan kiezen. Het hangt er allemaal van af welk thema jij mooi vindt.

Als je een perfect thema gevonden hebt, kan je deze met één druk op de knop downloaden. Je computer downloadt nu een zip bestand.

Als je in jouw WordPress omgeving aan de linkerkant op ‘weergave’ klikt, kan je voor ‘thema’s’ kiezen. Als je daarbij op ‘nieuwe toevoegen’ klikt, kan je het zip bestand gemakkelijk op je WordPress website installeren.

Is de installatie voltooid? Dan kan je op ‘activeren’ klikken. Je WordPress website heeft dan direct de nieuwe uitstraling én de nieuwe functionaliteiten en opties die horen bij je nieuwe thema.

Wordpress thema installeren

Stap 4: WordPress thema aanpassen

Bij veel thema’s heb je ook nog de mogelijkheid om het thema aan te passen.

Hiervoor kan je naar ‘Weergave’ en vervolgens ‘Customizer’ gaan. In het vervolgscherm kan je vervolgens bijvoorbeeld kleuren, opties en overige instellingen aanpassen.

Mijn advies is om hier een beetje mee te experimenteren. Het mooie van WordPress is namelijk dat je alles weer ongedaan kunt maken. Het kan dus absoluut geen kwaad om te experimenteren met de instellingen.

Zolang je maar onthoudt welke instellingen je als laatste aangepast hebt. Meestal is er ook de optie om terug te gaan naar de default instellingen waarvan je gestart bent.

Stap 5: Berichten en pagina’s toevoegen

Wat is een WordPress website nou zonder berichten en pagina’s? Precies. Helemaal niks. Wellicht is het handig dat ik eerst het verschil tussen een bericht en een pagina uitleg:

  • Een bericht gebruik je voor nieuwsberichten en blogartikelen
  • Een pagina gebruik je voor een start pagina, een ‘over mij’ pagina, een contact pagina, een diensten pagina, een algemene voorwaarden pagina etc.

Het toevoegen van berichten en pagina’s gaat óók ontzettend makkelijk.

Binnen WordPress kan je hiervoor aan de linkerkant voor respectievelijk ‘berichten’ of ‘pagina’s’ kiezen. Vervolgens kan je in beide gevallen voor ‘Nieuw’ kiezen. Je komt vervolgens in een vervolgscherm. Dat vervolgscherm lijkt in feite op Word. Je kunt in dit scherm je content plaatsen en vervolgens op uploaden klikken. Je content komt dan direct online te staan.

Wordpress bericht maken

Ook hierbij wil ik adviseren om te gaan experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld ook nog tags, categorieën, afbeeldingen etc. toevoegen.

Door te experimenteren, krijg je op de beste manier een inzicht in de werking én mogelijkheden van WordPress.

Tip: wil je een bericht of pagina aanpassen? Dat is ook mogelijk. Klik hiervoor op ‘berichten’ of ‘pagina’s’. Je krijgt vervolgens een overzicht van al je berichten of pagina’s. Vervolgens kan je op het gewenste bericht/pagina klikken en kan je het bericht/de pagina aanpassen.

Stap 6: Permalinks instellen

Om je website goed vindbaar te maken in Google, moet je de permalinks van je pagina’s goed instellen. Een permalink is het adres van je webpagina dat je in de webbrowser ziet.

Permalinks zijn enorm belangrijk voor Google om goed te begrijpen waar je pagina’s over gaan.

Vreemd genoeg zijn de permalinks die WordPress standaard aan berichten en pagina’s geeft niet erg zoekmachine vriendelijk. Het is belangrijk om deze van in het begin te optimaliseren voor Google.

De permalinks zijn in WordPress eenvoudig aan te passen: ga in het admin gedeelte naar ‘Instellingen’ en dan ‘Permalinks’ en vink daar ‘Berichtnaam’ aan.

Google houdt namelijk van zo kort mogelijke URL’s. De berichtnaam geeft ook duidelijk aan waarover je bericht gaat wat het voor Google gemakkelijker maakt.

Stap 7: Menu’s maken

Elke website is verschillend. Toch hebben 99% van de websites één gemeenschappelijk kenmerk: het menu.

Het menu is in feite het navigatiesysteem van je website. Je kunt middels het menu je bezoekers naar de gewenste pagina’s leiden.

Het aanmaken van een menu is ontzettend simpel in WordPress.

Je kunt hiervoor aan de linkerkant op ‘Weergave’ en vervolgens ‘Menu’s’ klikken. Je komt vervolgens op een scherm uit waarin je allerlei menu’s samen kunt stellen. Je kunt simpelweg de pagina’s naar het menu slepen.

Wil je de contact pagina in je hoofdmenu hebben? Dan vink je de contact pagina aan en sleep je deze naar het hoofdmenu. Hierbij moet je uiteraard wel eerst de contact pagina aanmaken (en vullen met content).

Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe ik mijn ‘Start Hier’ pagina heb toegevoegd aan mijn header menu:

Wordpress menu aanpassen

Stap 8: Plugins installeren

Je wilt misschien niet al te groot en intensief met je website beginnen. In dat geval is de installatie van plugins niet al te noodzakelijk.

In een verder stadium heb je ongetwijfeld wel behoefte aan de installatie van veel plugins. Je kan een plugin installeren door op ‘Plugins’ te klikken. Dat menu-item vind je ook aan de linkerkant in het WordPress dashboard.

Als je op dat menu-item klikt, kom je in een ander scherm terecht. Je kunt daar zoeken naar plugins of je reeds gedownloade plugins direct installeren.

Vervolgens kan je de plugin activeren. Als je dat gedaan hebt, krijg je aan de linkerkant in je dashboard direct een extra menu-item. Via dat menu-item kan je vervolgens direct weer de instellingen van de plugin aanpassen.

Tip: wil je goed van start gaan met je website? Dan is de installatie van de volgende plug-ins aan te raden:

  • Yoast: voor het optimaliseren van je website in het kader van zoekmachine optimalisatie
  • Akismet: voor het voorkomen van spam op je website
  • Google Analytics: voor het meten van je website bezoekers

Stap 9: Widgets instellen

In een WordPress website kan je te maken hebben met een footer en/of een sidebar.

Een footer is datgene wat helemaal onderaan je website staat. De footer wordt vaak gebruikt voor het tonen van contactgegevens, voor het plaatsen van een extra menu of voor andere handigheden.

De sidebar wordt voor allerlei doeleinden gebruikt en is in feite een afrastering aan één van de kanten van de website. Het is in feite een zijbalk, waarin je bijvoorbeeld categorieën, een zoekfunctie en overige functionaliteiten in kunt stellen.

Het vullen van de footer en/of sidebar kan met behulp van zogeheten widgets.

Deze widgets vind je door naar ‘Weergave’ en vervolgens ‘Widgets’ te gaan. Daar uit gekomen zie je een scherm met allerlei mogelijke widgets. Voorbeelden zijn dus de zoekfunctie, een afbeelding, een kalender en een (extra) menu. Je kan vervolgens de gewenste widget naar de footer en/of sidebar slepen.

Als je dat hebt gedaan, is de desbetreffende widget direct zichtbaar op je website. Makkelijk hé?

Stap 10: Finetunen en aan de slag gaan met je blog

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, ben je al een heel eind gekomen. Het is absoluut aan te raden om continu te blijven experimenteren. Het duurt enige tijd voordat je het systeem volledig door hebt.

Je merkt echter al snel dat het systeem ongelooflijk veel mogelijkheden heeft. Door bovenstaande stappen te volgen, kan je al een groot gedeelte van de mogelijkheden benutten.

Moest je toch nog wat moeite hebben om je eigen WordPress website te maken, mag je me zeker je vragen stellen in de commentaren onder dit blogartikel.

Daarnaast heb je ook nog volgende opties:

Bij een WordPress cursus leer je stap voor stap hoe je je eigen WordPress website kan maken. Bij de Affiliate Marketing Revolutie leer je je eigen affiliate website op te zetten en er geld mee te verdienen.

Als het je gelukt is om je WordPress website op te etten, is mijn advies vervolgens om aan de slag te gaan met je blog. Voor het bloggen heb ik nog enkele handige tips op een rijtje gezet:

  • Kies een onderwerp waar je een passie voor hebt
  • Stippel een content strategie en bijbehorend content plan uit
  • Genereer heel veel waardevolle content
  • Maak gebruik van SEO (zoekmachine optimalisatie)
  • Maak gebruik van de social media kanalen (social media marketing)
  • Laat je niet afleiden en leg de focus volledig op je blog

Met deze tips kan je ongetwijfeld een succesvolle blog opbouwen. Heel veel succes!

Ik ben alweer aan het einde van dit artikel gekomen. Om dit artikel af te sluiten, wil ik graag nog antwoord geven op een veelgestelde vraag. Wat is nou het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

Verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

Bij WordPress.org kan je zelf je WordPress downloaden en installeren. Precies zoals hierboven beschreven.

Vervolgens kan je zélf bepalen wat je met WordPress wilt gaan doen.

Bij WordPress.com maak je een website op een sub domein van WordPress. Je website krijgt dan ook een andere titel.

We kunnen het verschil dan ook het beste met onderstaand voorbeeld toelichten:

  • WordPress.org: jouwdomeinnaam.nl
  • WordPress.com: jouwdomeinnaam.wordpress.com

Beide varianten hebben hun voor en tegens. Als je volledige zeggenschap over je eigen website wenst te hebben, is WordPress.org aan te raden.

Veel succes met het maken en opbouwen van je eigen WordPress website!


Reacties

Laat een reactie achter