Wat zijn NFT’s precies en wat kan je ermee doen?

Wat is een nft?Wat zijn NFT’s? Je hoort het steeds vaker voorbij komen.

Toch is het voor velen best verwarrend. Je koopt een plaatje op het internet voor miljoenen euro’s?

Waarom zou je dat doen? Ik snap het, dat is moeilijk te vatten, maar er zit een logica achter.

In dit artikel behandel ik al je vragen over NFT’s. Ik begin met uit te leggen wat het precies is en hoe het werkt.

Vervolgens bespreek ik wat je precies met NFT’s kunt doen. Zo ben je binnen de kortste keren een NFT expert!

Wat is een NFT?

NFT staat voor non-fungible token. ‘Non-fungible’ betekent dat iets uniek is, en niet vervangen kan worden.

Dit is een belangrijk onderscheid in de crypto wereld. Een Bitcoin is bijvoorbeeld wél te vervangen. Als je één Bitcoin inwisselt voor een ander, kom je uit met dezelfde resultaten.

Een NFT is daarentegen uniek, omdat er maar één exemplaar van bestaat. Als je een NFT inruilt voor een andere NFT, kom je uit met hele andere resultaten.

NFT’s kunnen eigenlijk uit alles bestaan, zo lang het digitaal is. Denk bijvoorbeeld aan muziek, kunst of zelfs een Tweet.

Als iets als NFT wordt aangeboden, kan je deze aanschaffen. Jij bent dan de eigenaar van dit unieke digitale object.

NFT’s kunnen bovendien bestaan als verzamelobjecten. Hoewel elke NFT uniek is, kunnen ze als collectie veel meer waard zijn.

Laten we je oude Pokémon kaarten als voorbeeld nemen. Een kaart van Pikachu is leuk, maar op zichzelf niet zo indrukwekkend. Als het een onderdeel is van een complete collectie, is je Pikachu opeens onmisbaar.

Ik volg de website AllesOverCrypto van heel nabij om alles te weten te komen over de nieuwste digitale technologieën. Je vindt er een hele hoop interessante artikelen over NFT’s.

Zo bijvoorbeeld het artikel Wat is een NFT? Non-Fungible Tokens uitgelegd! van Matt Timmermans met ook een Youtube video waarin hij alles uitlegt:

Na het bekijken van deze video weet je precies wat NFT’s zijn, hoe ze werken en wat je ermee kan doen!

Hoe kan je een NFT bezitten?

Maar alles op het internet is toch gedeeld? Je kunt toch gewoon een plaatje kopiëren en opslaan?

Klopt, maar bij NFT’s werkt dat toch iets anders. NFT’s staan opgeslagen in de blockchain. Dit is een systeem dat data opslaat, zonder dat er een bedrijf of instituut aan te pas komt.

De blockchain is dus 100% gedecentraliseerd; er kan niemand mee knoeien.

Zodra jij een NFT koopt, wordt dit in de blockchain geregistreerd. Hierdoor kan niemand twijfelen aan het feit dat jij deze specifieke NFT bezit.

In je crypto wallet ontvang je vervolgens een digitale sleutel. Dit is je eigendomsbewijs. Ook kan je hiermee de herkomst van de NFT lokaliseren. Zo weet je zeker dat een NFT verkocht is door de artiest.

Laten we een voorbeeld geven buiten de digitale wereld om. Iedereen kan een poster van de Mona Lisa printen.

Er is echter maar één persoon die het echte schilderij kan bezitten. Hiervan kan worden bewezen dat dit het origineel is. Dit is precies hoe het bezit van een NFT werkt.

Hoe krijgt een NFT waarde?

Er is geen wetenschappelijke manier om de waarde van een NFT te bepalen. In eerste instantie zal geboden worden op een NFT, waarna de verkoper kan bepalen of dit een acceptabel bedrag is.

Voor het doorverkopen van een NFT wordt vervolgens een hoger bedrag gevraagd.

Toch hebben kopers en verkopers uiteindelijk niet veel invloed op de waarde van een NFT. Deze waarde wordt namelijk grotendeels bepaald door de perceptie van de NFT door kopers.

Laten we een voorbeeld nemen. Een NFT is populair, en stijgt in waarde. Investeerders zullen in dat geval verwachten dat de waarde zal toenemen, en dat het de moeite waard is om te kopen.

Opeens blijkt dat de artiest het idee van dit kunstwerk van iemand anders heeft gekopieerd. Hierdoor wordt de NFT als minder uniek gezien, en zal het moeilijker verkocht worden.

De verkoper verlaagt de prijs in de hoop dat iemand het als een koopje ziet. Zo kan de waarde van een NFT snel zakken.

Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de waarde van een NFT. Ik zal ze hieronder overlopen:

Zeldzaamheid

Hoe zeldzamer een NFT, hoe waardevoller deze zal zijn. Nog steeds kan het lastig zijn om te bepalen of een NFT zeldzaam is of niet.

Laten we een digitaal kunstwerk van een bekende artiest als voorbeeld nemen. Het unieke karakter van deze NFT zal ervoor zorgen dat deze als zeldzaam wordt gezien.

Bruikbaarheid

Naast NFT’s bestaat er nog een hele andere kant van de digitale wereld waar mensen geen weet van hebben. Sommige NFT’s kunnen een functie hebben in deze digitale wereld.

Een NFT kan bijvoorbeeld een luxe villa zijn in digitaal onroerend goed. Of het kan goud vertegenwoordigen op de digitale marktplaats.

Ook in games wordt gebruikgemaakt van NFT’s. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe outfit kopen voor je avatar in de vorm van een NFT.

Op deze manier krijgen NFT’s dus bruikbaarheid toegedeeld. Ze kunnen ingezet worden als iets dat een functie heeft in de digitale wereld. Hierdoor zijn veel van deze NFT’s zeer populair, en kunnen ze flink wat geld opleveren.

Social media

Waar speelt social media niet een rol in tegenwoordig? Ook bij NFT’s is social media een belangrijke factor voor de waarde.

Kopers zullen namelijk eerst peilen wat de algemene gedachte is van een NFT of kunstenaar voordat ze een aankoop zullen maken.

Social media geeft kopers hier een goede indicatie van hoe populair een kunstenaar of kunstwerk is. Gaat het viraal? Dan is het nog beter voor je rendement.

Als niemand het heeft over een bepaald digitaal kunstwerk, is dat weer een teken dat de kunstenaar geen naam voor zichzelf gemaakt heeft.

Geschiedenis van eigendom

Er zal altijd in de blockchain blijven staan wie je NFT in het verleden heeft gekocht. Dit kan veel doen voor de waarde ervan.

Stel dat een bekende verzamelaar jouw NFT ooit in handen heeft gehad. Dit kan ervoor zorgen dat mensen er meer vertrouwen in krijgen; waarom zou een kenner het anders in zijn bezit hebben gehad?

Ook beroemdheden hebben deze invloed op de waarde van NFT’s.

De lijst van voorgaande eigenaren wordt dan in zekere zin de NFT zelf… Maar laten we het niet te abstract maken. Het hebben van invloedrijke eigenaren zegt veel over de potentie van een NFT, en dat zal zich uiten in een hogere waarde.

Speculatie

Natuurlijk kun je nooit precies vastleggen hoe de waarde van een NFT wordt bepaald. In veel gevallen zal het neerkomen op speculatie.

Er hoeft maar één bod geplaatst te worden op een NFT, en men kan gaan speculeren over hoge rendementen.

Als mensen volgen we nou eenmaal graag de massa. Zelfs in de traditionele financiële wereld vindt veel speculatie plaats, dus het is geen verrassing dat speculatie een grote factor is bij de waardebepaling van NFT’s.

Wat kan je doen met een NFT?

Wat je met NFT’s kunt, hangt af van wat je er van plan bent mee te doen. Laten we alle mogelijkheden even samen doorlopen.

Artiesten

Als artiest kan je al snel geïnteresseerd raken in NFT’s, omdat het een manier is om je kunst te verkopen.

De vraag naar kunst is in de digitale wereld anders dan in de echte wereld, dus misschien lukt het je om fans te creëren.

Onthoud dat dit van alles kan zijn: muziek, digitale kunst of een foto van je hond.

Je krijgt zelfs de optie om betaald te worden als je werk vervolgens doorverkocht wordt. Dit betekent dat je een percentage van de verkoopprijs zult ontvangen als je oorspronkelijke koper het aan iemand anders doorverkoopt.

Als je kunstwerk een enorme hit wordt, zul je hier dus de vruchten van plukken.

Kopers

Als je een NFT koopt, ben jij in het bezit van deze digitale kunst. Dit houdt in dat je er in principe mee kan doen wat je wilt.

Je kan de afbeelding online plaatsen, of als je profielfoto instellen. Praktische NFT’s kunnen worden gebruikt in games of in de virtuele wereld. Veel mensen kopen bovendien NFT’s simpelweg om kleine artiesten te steunen.

Investeerders

We maken hier een onderscheid tussen kopers en investeerders, omdat er verschillende beweegredenen zijn voor de aankoop van een NFT.

Investeerders schaffen NFT’s aan in de hoop dat deze in de toekomst meer geld waard zullen zijn. In dat geval kunnen ze met winst verkocht worden.

De geschiedenis van NFT’s

In 2012 werd een artikel gepubliceerd dat het concept van digitaal bezit introduceerde. Dit werd geschreven door Meni Rosenfeld, en had als hoofdargument dat de blockchain die voor Bitcoin werd gebruikt meerdere functies kon hebben.

Rosenfeld beschreef methodes waarop eigendom in de echte wereld op de blockchain gerepresenteerd kon worden.

Hoewel Rosenfeld’s plannen (nog) geen werkelijkheid zijn geworden, was het wel een grote inspiratiebron voor het huidige systeem.

In plaats van fysiek eigendom is het digitaal eigendom geworden, maar de methodiek is hetzelfde gebleven.

In 2014 werd voor het eerst geëxperimenteerd met een token die een digitaal kunstwerk representeerde. Dit was ‘Quantum’ door digitale kunstenaar Kevin McCoy.

Steeds meer artiesten raakten geïnteresseerd in deze nieuwe marktplaats, waardoor er platforms ontstonden puur voor het kopen en verkopen van NFT’s.

Bepaalde NFT’s begonnen aan populariteit te winnen. In 2016, toen memes een steeds groter deel van het internet werden, konden NFT’s al voor flinke bedragen verkocht worden.

Het was nooit de bedoeling voor de blockchain van Bitcoin om eigendomsbewijzen te bewaren. Toen Ethereum in 2015 werd gelauncht, werd dit daarom de belangrijkste blockchain voor NFT’s. Tot op de dag van vandaag staan daar de meeste NFT’s opgeslagen.

De huidige hype

Ethereum heeft NFT’s gemaakt tot wat het vandaag zijn. Dit komt door de beslissing in 2017 om de markt open te gooien voor iedereen die een NFT wilt verkopen. Hierdoor kon het fenomeen mainstream worden.

De eerste NFT’s die de aandacht van de media trokken, waren de CryptoPunks. Dit project bestond uit 10.000 unieke figuren. De figuren werden al snel collector’s items, waardoor de waarde enorm kon stijgen.

Ook CryptoKitties heeft een grote invloed gehad op het succes van NFT’s. Dit is een virtueel spel waarbij kittens ‘geadopteerd’ en geruild konden worden. Het spel bevond zich geheel op de Ethereum blockchain.

2021 was echter het jaar dat NFT’s hun grootste successen boekten. Dit kwam door een ontwikkeling in de traditionele kunstwereld.

Veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s begonnen online hun kunst te verkopen als NFT. Als gevolg werd het schilderij ‘Everyday: The First 5000 Days’ door de kunstenaar Beeple als NFT verkocht voor maar liefst 69 miljoen dollar.

Everyday The First 5000 days beeple artworkAan het eind van 2021 veranderde Facebook zijn naam naar Meta. De ‘metaverse’ die hierbij komt kijken, is grotendeels gebaseerd op het concept van digitaal eigendom. In deze digitale wereld zul je huizen, kleren en andere producten kunnen kopen in de vorm van NFT’s.

Wat is de toekomst van NFT’s?

Er zijn veel sceptici als het gaat over de toekomst van NFT’s. Zoals we al hebben besproken, is de NFT markt deels speculatief.

Een kink in de kabel kan dus leiden tot massapaniek, waardoor een groot deel van de industrie instort. Dit hebben we ook bij bepaalde cryptocurrencies zien gebeuren.

Natuurlijk kan niks met zekerheid worden gezegd. Toch lijkt het erop dat NFT’s niet een tijdelijke trend zijn.

Vooral in de kunstwereld is duidelijk geworden dat de toekomst digitaal is, en dat NFT’s hier een grote rol in spelen. Kunst is in de laatste jaren immers al flink beïnvloed door de nieuwe mogelijkheden.

Tijdens de wereldwijde pandemie is het belang van digitale kunst bovendien nog groter geworden. NFT’s zullen dus hoogstwaarschijnlijk blijven bestaan.

Wel kan het zijn dat ze zich ontwikkelen, en zo een nieuwe vorm aannemen. Digitaal eigendom heeft eindeloze mogelijkheden, en het lijkt erop dat we pas aan het begin van de revolutie staan.

Veelgestelde vragen over NFT’s

Kan een NFT gestolen worden?

Dat kan. Sterker nog, het gebeurt regelmatig. De blockchain is in principe niet te vervalsen, dus het is niet mogelijk om jouw naam achter een NFT in de blockchain te zetten (bij wijze van spreken).

Hackers hebben echter andere tactieken bedacht. In veel gevallen gaat het om de persoonlijke wallet van een eigenaar die gehackt wordt. Hierdoor kan de sleutel van je NFT gestolen worden. Ook is het mogelijk dat je erin geluisd wordt door een transactie te ondertekenen die de overgave van je NFT bevestigt.

Zijn NFT’s slecht voor het milieu?

NFT’s bevinden zich op dezelfde blockchain als cryptocurrencies. De technologie achter het minen van crypto’s kost ontzettend veel elektriciteit. Hierdoor zijn NFT’s niet bepaald een groene keuze. Wel wordt er gewerkt aan een oplossing voor dit probleem.

Kan je NFT’s kopen met crypto?

In principe wel. Veel marktplaatsen voor NFT’s gebruiken Ethereum als valuta. Verkopers kunnen echter vragen voor fiat geld, of voor een specifieke crypto.

Blijven NFT’s voor altijd goed?

Net als kunst dat in een museum hangt, kan de kwaliteit van je NFT erop achteruit gaan door de jaren heen. Dit wordt ‘bit rot’ genoemd. De kwaliteit van een afbeelding gaat achteruit, je kunt een bestand niet meer openen of je vergeet op je 80e het wachtwoord van je wallet.

Al deze redenen kunnen ertoe leiden dat een NFT stopt te bestaan. Op de blockchain blijft je eigendomsbewijs echter altijd bestaan. Alleen het digitale document zelf is gevoelig voor bit rot.

De NFT Blueprint van AllesOverCrypto

Wil je graag geld verdienen met NFT’s? Dan is het gratis e-boek ‘De NFT Blueprint‘ van AllesOverCrypto perfect voor jou!

De NFT Blueprint van AllesOverCryptoIn deze blueprint ontdek je alles over de wondere wereld van NFT’s:

  • Je leert wat NFT’s zijn, hoe ze werken en wat je ermee kan doen

  • Je leert hoe je meer geld kan verdienen met NFT’s

  • Je ontvangt de juiste informatie waarmee je direct een voorsprong hebt op andere mensen

  • Dankzij deze bleuprint leer jij succesvolle NFT projecten ontdekken

  • Je voorkomt de meest gemaakte fouten van mensen die geld willen verdienen met NFT’s

[button-red url=”https://www.geldverdienenopinternet.be/nft-blueprint” target=”_blank” position=”center”]Klaar voor actie? Via deze knop kan je de NFT Blueprint meteen downloaden[/button-red]

De NFT Blueprint is geschreven door de mannen van AllesOverCrypto. Zij houden voortdurend de crypto markt in de gaten en weten alles over de laatste nieuwe trends in digitale technologieën, zo ook NFT’s.

Ze willen graag dat Nederland en België vooroplopen in de revolutie van blockchain en alle toepassingen die hierop worden gebouwd.

Zo zijn al eerder cryptomunten als Bitcoin hierop gebouwd en is de Non-Fungible Token de volgende toepassing die hierop wordt gelanceerd.

Het team van AllesOverCrypto wil zoveel mogelijk Nederlanders en Belgen inspireren om aan de slag te gaan met blockchain, crypto en NFT’s.

Zij zitten sinds 2013 in de cryptomarkt en zien dat mensen vooral de fout ingaan wanneer ze blindelings ergens geld in leggen. Ze benadrukken daarom altijd:

Eerst leren, dan investeren!

Laat een reactie achter