Hoe beginnen met Bitcoin en cryptocurrency: introductie voor beginners

beginnen met bitcoin en cryptocurrencyBen je ook zo geïntrigeerd door de verhalen van mensen die heel veel geld hebben verdiend met Bitcoin en andere cryptocurrency?

Wil je ook beginnen met Bitcoin en cryptocurrency, maar schrikt het je nog wat af omdat je niet helemaal begrijpt hoe het juist werkt?

Dan heb ik dit artikel voor jou geschreven. Ik ga je een introductie voor beginners geven zodat je beter begrijpt hoe deze wondere crypto wereld juist werkt.

Ik ga je eerst kort vertellen hoe Bitcoin ontstaan is en hoe de technologie werkt. Het is niet nodig om allerlei technische details te weten, maar ik vind het wel belangrijk om de basis te weten hoe Bitcoin en crypto werkt.

Daarna ga ik je een stappenplan uit de doeken doen hoe je best begint met Bitcoin en andere cryptomunten.

Ok, heb je er zin in? Laten we er dan invliegen!

Het onstaan van Bitcoin

Het is allemaal begonnen in 2008 toen opeens een onbekend en veelbelovend document online kwam. Dit document was gemaakt door Satoshi Nakamoto en hierin werd eigenlijk volledig beschreven wat blockchain technologie en Bitcoin inhoudt.

Niemand had op dat moment kunnen indenken dat het zo’n belangrijk document zou gaan worden.

Cryptocurrencies zijn immers wereldwijd heel populair geworden. Er verschijnen vaak verhalen over cryptocurrencies in de media en in de toekomst kunnen ze van grote invloed gaan zijn.

Gaat blockchain technologie onze toekomstige maatschappij beïnvloeden?

Veel kenners verschillen daarover van mening, maar er staat wel één ding vast: zowel blockchain technologie als cryptocurrencies zijn veelbelovend.

Dat blijkt onder meer uit de veelvuldige berichtgeving in kranten, op het journaal en op het internet.

Tot enkele jaren terug moest men niks weten van de cryptocurrencies, totdat de koers van Bitcoin opeens een ongekende groei door wist te maken.

Deze koers zorgde voor een ware run op de cryptocurrencies. Vanaf dat moment kwamen Bitcoin, blockchain technologie en verschillende altcoins ook veelvuldig in het nieuws.

Hieronder zie je de koers van Bitcoin van de laatste jaren. Je ziet een enorme stijging op het einde van 2017, en ook weer – naar nog grotere hoogtes – op het einde van 2020 en begin 2021.

De voorlopig hoogste waarde werd bereikt in April 2021 toen 1 Bitcoin iets meer dan 53.000 euro waard was.

Als je op de juiste moment bitcoins hebt gekocht, zal je hier heel veel geld mee verdiend hebben.

Bitcoin koers

Als de koers van Bitcoin en andere cryptomunten zo fel stijgt, staat het hele internet en de media vol met verhalen van mensen die hier veel geld mee hebben verdiend.

Heb jij recent ook iets gelezen of gehoord over de koers van Bitcoin en andere cryptomunten?

Hebben de succesverhalen je enthousiast gemaakt en wil je nu ook beginnen met crypto?

Ik vind het goed dat crypto meer en meer ingeburgerd geraakt, maar hier schuilt ook wel een gevaar in.

Veel mensen die niet bekend zijn met het handelen in cryptomunten, willen ook profiteren van deze hype en stappen blind in zonder goed te weten wat ze eigenlijk aan het doen zijn.

Sommigen hebben geluk, maar velen verliezen er ook geld mee. Dit komt helaas te vaak voor.

Daarom raad ik iedereen aan om eerst genoeg kennis op te doen vooraleer de volatiele cryptomarkt te betreden. 

Dan ben je in deze gids aan het juiste adres.

In dit artikel leg ik namelijk – in begrijpelijke taal – uit hoe je op een veilige manier kunt beginnen met het handelen in cryptocurrency.

Na het lezen van dit artikel kan je voor jezelf alvast de eerste stappen gaan zetten.

Het is daarbij wél goed om te weten dat het beleggen in cryptocurrencies niet zonder risico is. Net zoals bij het beleggen in bijvoorbeeld aandelen kan je ook bij het investeren in de cryptocurrencies jouw inleg kwijtraken.

Het eerste advies is daarom ook om alleen geld te investeren als je het echt kunt missen.

Wat is blockchain technologie precies?

blockchainBlockchain technologie is een veelbelovende techniek waarmee het betalingsverkeer volledig gaat veranderen.

Als je op dit moment een betaling aan een ander doet, gaat deze betaling via verschillende partijen.

Jouw bank ziet exact dat jij een bepaalde betaling doet, terwijl de bank van de ontvanger deze betaling ook voorbij ziet komen.

Het nadeel van het huidige betaalstelsel is dus dat er geen enkele sprake van anonimiteit is. Alle transacties vallen te achterhalen en zijn altijd aan bepaalde personen/bedrijven te koppelen.

Bij blockchain technologie gaat dat anders.

Je kunt de blockchain het beste zien als een database waarin alle transacties opgeslagen worden.

Dit zijn transacties met bijvoorbeeld cryptocurrencies, maar het kunnen ook transacties in de vorm van diploma’s, eigendomsbewijzen en contracten zijn.

Een belangrijk voordeel van deze database is dat alle transacties volledig anoniem zijn. Je geniet hierdoor dus van volledige anonimiteit én de transacties worden ook nog eens snel verwerkt.

Een betaling met bijvoorbeeld Bitcoin via de blockchain duurt slechts 10 minuten. Als je normaliter een internationale betaling zou doen, kan dit dagenlang duren.

Blockchain technologie brengt dus enkele voordelen met zich mee.

Vooralsnog heeft deze technologie echter te maken met de nodige weerstand. Dit komt onder meer omdat blockchain technologie de aanwezigheid van banken overbodig maakt.

Via de blockchain worden immers alle transacties verwerkt, waardoor een derde partij niet meer nodig is.

Vanuit de financiële wereld is daarom de nodige weerstand tegen de blockchain ontstaan.

Enerzijds is dat logisch, maar anderzijds geeft het ook de potentie van deze technologie perfect aan.

Wat kan men op dit moment met de blockchain doen?

Nou, meerdere dingen al. In onderstaande lijst heb ik enkele van de toepassingen van deze technologie op een rijtje gezet:

 • Smart contracts: via de blockchain is het mogelijk om bepaalde afspraken te maken. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld tussen een zorgverzekeraar en klant vastgesteld worden.

  Kies je voor een bepaalde verzekering? Is er vervolgens sprake van letsel dat onder die verzekering valt? Dan wordt het bedrag automatisch uitgekeerd door de zorgverzekeraar.

  Alles verloopt hierbij volgens strikte regels die vóóraf afgesproken zijn, waardoor er vele malen efficiënter gewerkt en gecommuniceerd kan worden. Je hoeft hierdoor nooit meer wekenlang te wachten op bijvoorbeeld een betaling van jouw zorgverzekeraar.

 • Cryptocurrency: vooralsnog is de blockchain met name populair vanwege cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum en Litecoin.

  Met deze digitale munteenheden is het mogelijk om betalingen te doen. Hierbij is er geen sprake meer van een tussenpartij, waardoor de betaling vele malen sneller en efficiënter verwerkt kan worden. Ondertussen geniet je ook nog van volledige anonimiteit.

 • Auteursrechten: door de opkomst van het internet lopen veel tekstschrijvers en auteurs inkomsten mis. Hun teksten en muziek worden bijvoorbeeld – ten onrechte – door andere partijen gebruikt.

  Als deze teksten en muziek in de blockchain database opgeslagen worden, kunnen deze teksten en muziek nooit meer zomaar gebruikt worden.

  Mocht iemand wel besluiten om de teksten/muziek te gebruiken, dan wordt er automatisch via de blockchain een bepaald bedrag aan de auteur betaald. De tussenpersonen die zich met auteursrechten bezig houden, zijn hierdoor ook overbodig.

Bovenstaand lijstje met toepassingen is slechts een kleine greep uit de eindeloze mogelijkheden van blockchain technologie.

De technologie is veelbelovend en kan op dit moment al op de nodige aanhangers rekenen.

Tegelijkertijd is het een feit dat er ook veel weerstand is tegen deze unieke technologie en de bijbehorende cryptocurrencies.

Dat is zeker niet vreemd, aangezien deze technologie veel bedrijven kan vervangen. Veel bedrijven kunnen overbodig worden door deze technologie en daar zit uiteraard niet iedereen op te wachten.

Desalniettemin is het wél de verwachting dat deze technologie in de toekomst alleen maar belangrijker en belangrijker gaat worden.

Of en hoe dit gaat gebeuren, valt echter niet met zekerheid te zeggen.

Beginnen met cryptocurrency

Zie jij de voordelen in van blockchain technologie en  wil je ook beginnen met Bitcoin en cryptocurrency?

De eerste stap is dan om een aantal cryptocurrencies aan te kopen.

Door deze digitale munteenheden op de juiste manier aan te kopen en weer te verkopen, kan je bovendien een hoop geld verdienen.

Maar, hoe doe je dit? Waar moet je rekening mee houden? Wat zijn veel gemaakte fouten door mensen die beginnen met Bitcoin en cryptocurrency? En hoe kan je bepalen welke cryptocurrency je gaat kopen?

Op al die vragen geven wij in deze gids een duidelijk antwoord. Na het lezen van dit artikel kan je al direct zelf gaan starten met het handelen met cryptocurrency.

1) Lees je eerst goed in

Voordat je echt aan de slag gaat, is het aan te raden om je goed in te lezen.

Daar kan je deze gids voor gebruiken en andere artikelen op deze website in de categorie cryptocurrency.

Het is belangrijk om een idee te hebben van de verschillende digitale munteenheden waarin je kan investeren.

Tegenwoordig kan je namelijk niet alleen Bitcoins kopen, maar ook honderden verschillende altcoins.

Al deze altcoins hebben een bepaald doel, denken een bepaald probleem op te lossen of hebben op een ander gebied een absolute meerwaarde.

Als je je in bepaalde cryptocurrencies wil gaan verdiepen, is het aan te raden om de white papers van de verschillende digitale munteenheden te downloaden.

In deze white papers vertellen de ontwikkelaars waarom zij de munt ontwikkeld hebben, welk probleem de munt oplost en waarom ook jij in de munt zou moeten investeren.

Het is hierbij goed om te weten dat je voor verschillende doeleinden in de cryptocurrencies kunt gaan investeren.

Je kunt dit doen om geld te verdienen, maar je kunt dit ook doen omdat je de meerwaarde van de munt inziet.

Bij sommige digitale munteenheden krijg je in ruil hiervoor een bepaald aandeel in het bedrijf/in de munt.

Lees je al met al goed in en start nooit zomaar met het investeren in bepaalde cryptocurrencies.

Je koopt immers ook niet zomaar aandelen. Ook daar doe je onderzoek naar. Dat zou je ook moeten doen bij het investeren in de digitale munteenheden.

2) Meld je aan bij een exchange

Om de digitale munteenheden te kunnen kopen, dien je je aan te melden bij een exchange.

Een exchange kan je eigenlijk zien als een wisselkantoor van geld en cryptocurrencies.

Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen voor Bitvavo, Coinbase en Binance.

Al deze partijen bieden Bitcoin en de verschillende altcoins voor een bepaalde koers aan.

Nadat jij een bepaalde hoeveelheid euro’s naar jouw account overgemaakt hebt, kan je hier vervolgens een bepaalde hoeveelheid cryptocurrencies van kopen.

Wat die hoeveelheid is? Dat is afhankelijk van de koers van de cryptocurrencies.

Je wilt daarbij de munten uiteraard voor een zo’n laag mogelijke prijs inkopen en vervolgens de munten weer voor een zo’n hoog mogelijke prijs verkopen.

Dat is althans het doel als je op een actieve manier gaat handelen met de verschillende cryptocurrencies.

In België en Nederland heb je de keuze uit verschillende exchanges. Ons advies is om je ook op dit gebied goed in te lezen, de exchanges met elkaar te vergelijken en vervolgens je aan te melden bij één van de exchanges.

Let hierbij goed op het aanbod van de digitale munteenheden. Sommige exchanges bieden meerdere soorten munteenheden aan dan andere exchanges.

Daarnaast moet je ook goed op de voorwaarden en kosten letten. Alle exchanges hanteren namelijk een bepaalde fee voor het in- en verkopen van de digitale munten.

Maak al met al ook een goed vergelijk tussen de verschillende exchanges en ga hierbij niet over één nacht ijs.

3) Inkopen en bewaren

Heb je je aangemeld bij een bepaalde exchange? Dan kan je de gewenste digitale munten in gaan kopen.

Voordat je dit gaat doen, moet je je uiteraard wel goed in de verschillende digitale munten inlezen.

Kies voor de munten die jou het meest aanspreken of voor munten die door bepaalde analisten getipt worden. Sommige analisten zijn écht goed in het lezen van de markt en kunnen dus een mogelijke koersstijging aan zien komen.

Vertrouw echter niemand blind. Doe uiteindelijk waar jij je goed bij voelt.

Als je de munten aangekocht hebt, moet je deze op een veilige manier op gaan slaan. Je hebt daarvoor drie mogelijkheden:

 • Desktop
 • Online
 • Hardware

Bij de hardware mogelijkheid sla je de digitale munteenheden op een klein apparaatje op.

Dit apparaatje kan je met een USB kabel aan jouw computer verbinden, waarna je in kunt loggen. Voor het inloggen heb je wel een private key nodig. Deze key weet alléén jij. Hierdoor is dit een tamelijk veilige oplossing.

Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde software op jouw computer te installeren.

In deze software kan je vervolgens de digitale munteenheden opslaan. Let er wel op dat je hierbij gebruik maakt van software van gerenommeerde bedrijven.

Helaas zijn er her en der frauduleuze software systemen op de markt verkrijgbaar, waardoor je uiteindelijk al jouw digitale munten kwijt raakt.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om de munteenheden op te slaan in de online wallet van jouw exchange.

Bij onder meer Bitvavo, Coinbase en Binance kan je de digitale munten opslaan in jouw persoonlijke account.

Het is hierbij wel verstandig om een two factor authentication in te stellen. Daarbij kan je niet alleen maar inloggen met jouw wachtwoord. Nadat je met jouw wachtwoord ingelogd hebt, krijg je op jouw mobiele telefoon een toegangscode.

Vul die toegangscode bij de exchange in en verkrijg daardoor toegang tot jouw persoonlijke account.

Dit is eigenlijk een extra beveiliging, waardoor eigenlijk niemand bij jouw digitale munten kan komen.

Wat de beste manier is?

Dat is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Het enige advies dat ik je wil geven, is om altijd de veiligheid op de eerste plaats te zetten.

De wereld van de cryptocurrencies is helaas een digitale wereld waar niet iedereen zich bewust is van de mogelijke gevaren.

Mede daardoor zie je wel eens op het nieuws dat mensen het slachtoffer zijn van fraude of oplichting.

Zorg daarom altijd voor een veilige opslag van jouw digitale munteenheden en bewaar alle codes en keys die je krijgt alleen voor jezelf.

Aan de slag!

Zo, aan de hand van dit artikel kan je nu al aan de slag met het investeren in de cryptocurrencies.

Hierbij wil ik nogmaals benadrukken dat het verstandig is om je goed in te lezen. Raadpleeg betrouwbare bronnen, bekijk YouTube video’s en doe hierdoor zoveel mogelijk kennis op.

Je moet weten waar je mee bezig bent! Dat is alleen mogelijk door je écht goed te verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en blockchain technologie.

TIP: als je overweldigd bent door al de informatie die er te vinden is op het internet over beginnen met Bitcoin en cryptocurrency en je alles graag in één overzichtelijk stappenplan wil, dan raad ik je aan om de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto.nl eens te bekijken.

Crypto Masterclass review

Met deze online cursus leer je om te investeren en te traden in cryptomunten. De crypto experts van AllesOverCrypto hebben 7 jaar ervaring op het gebied van cryptocurrencies en blockchain.

Ze hebben hun kennis samengevoegd tot deze allesomvattende cursus.

Nadat je deze cursus hebt gevolgd, kan je zelfstandig cryptomunten kopen en verkopen en snap je ook de achterliggende technologie ervan.

Ik heb deze masterclass gevolgd nadat ik al een tijdje bezig was met cryptocurrencies en heb er nog heel veel van geleerd. Je kan mijn uitgebreide review hier vinden: Crypto Masterclass review.

Ik raad de cursus zeker aan als je nog moet beginnen met Bitcoin en cryptocurrency.

Je kan je via de link hieronder ook aanmelden voor een gratis training waarin je je eerste crypto zal aankopen en je een duidelijk beeld krijgt of de Crypto Masterclass iets voor jou is. Je hebt dus niets te verliezen. Veel succes in ieder geval!

Crypto Masterclass gratis training inschrijven

Laat een reactie achter